Ljus från lampor kunde behandla sår - studie

- Jul 31, 2018-

Ljus från lampor kan behandla sår - Studie


En ny forskning har visat att en lampa kunde behandla sår. Studien fann att ljuset, som avger en kombination av infraröd och UV-strålning, förbättrar sår med 83 procent efter tre veckor utan några biverkningar.

Studien visade också att lampans strålar dödar bakterier i sår och minskar inflammation för att främja läkning.

Forskarna sa att sådana lampor redan finns tillgängliga på sjukhus, den nya terapin kan användas hemma. De tillade att lampan, till skillnad från befintliga behandlingar, är billigt och praktiskt.

"Vi tror att denna teknik är en spelväxlare. Sår orsakar mycket nöd till patienter. Denna teknik är billig och praktisk - det är verkligen en brainer som den kan administreras hemma ", säger lead author, Dr Michael Hughes, från University of Manchester.

Forskningen utfördes på åtta patienter som har systemisk skleros. De utsattes för 32-lampa lampan. Systemisk skleros uppstår när en persons immunsystem attackerar fingrarna och tårna.

Patienterna hade 14 sår mellan dem och utsattes för lampan i 15 minuter två gånger i veckan i 21 dagar.

Infrarött rött och rött ljus i lampan är tänkt att öka cirkulationen, vilket ökar sårens utbud av syre och näringsämnen för att uppmuntra läkning.

Forskare tror också att rött ljus stimulerar produktionen av collage, vilket hjälper till att ny vävnad växer. Lampan levereras med ett SIM-kort som gör det möjligt att övervaka patienternas framsteg på distans.

Dr Hughes sa att det fanns framtida möjligheter. "Vi tycker att den här enheten enkelt kan anpassas för att övervaka sår på distans med kameror. De kan också programmeras för att känna igen olika delar av kroppen så att behandlingen ges korrekt, säger Dr Hughes.

Personer med diabetes har större risk för sår på grund av sin dåliga omsättning. Sår kan också förekomma på nedre benen, som kallas åderbråck, när blodet inte riktigt flyter tillbaka till hjärtat, vilket orsakar att det sitter i poolen.

Diabetisk fot förekommer till exempel när sår utvecklas från små nedskärningar, vilket sätter patienter med risk för amputation.