LED-lampavfall: Det finns bra nyheter och dåliga

- May 22, 2018-

Efter nästan ett decennium av vanlig användning är lysdioder fortfarande bara en bråkdel av kasseringarna i Europa, så de verkar leva upp till livslängdskrav. Återvinning dem kan vara en annan sak.

Om avfallsströmmen är någon indikation, ser LED-lamporna ut som att de lever upp till tillverkarnas krav på livslängd: I Europa står de fortfarande för mindre än 2% av kasseringen.

Intresserad av artiklar och meddelanden om LED-lampor och serviceprogram?

Det numret kommer från Eucolight, en grupp organisationer som övervakar insamling och återvinning av lampor och belysningsprodukter i hela Europa. Mellan dem hävdar de att de hanterar 79% av de lampor som samlas in i de 18 länder där de är verksamma.

"LED-lampor representerar för närvarande mindre än 2% av avfallsströmmen, med deras långa livslängd," rapporterade Eucolight efter sin årliga konferens, som ägde rum förra månaden i Sassenheim, Nederländerna.

Ju bättre del av ett decennium har gått sedan LED-lamporna började gå in i mainstream - tillräckligt länge för att de skulle dyka upp i mycket större andel än 2% om de misslyckades i förtid. Tillverkare informellt bandy om anspråk på 20 år och längre livslängd (även om det är svårt att hitta en garanti över 5 år och många är kortare). Produktmärkning avser normalt 15 000-30 000 timmar, vilket vid 3 timmar om dagen överskrids löst till mellan 14 och 28 år.

Så medan konsumenterna fortfarande inte har använt tillräckligt med LED-lampor så länge som möjligt för att bevisa långlivade påståenden, ger avfallsströmmen solida bevis för att LED-produkter i allmänhet håller sig ganska bra hittills. (Påskyndar de av er som bara gick in efter 9 månader, det kan verkligen hända.)

Det är de goda nyheterna.

De flesta armaturer och lampor som går in i återvinningssamlingar idag är äldre ljuskällor, inte LED. (Fotokredit: EucoLight-medlem Recylum.)

Men det är en gnugga. LED-lampor kommer att innehålla cirka 30-40% av avfallet inom de närmaste 10 åren och när det händer kommer industrin att ha ett större jobb att göra i återvinning än vad det tidigare har mött med enklare konstruktioner, noterade Nigel Harvey, VD för brittisk lampåtervinning och Eucolight-medlem Recolight.

Som LEDs Magazine rapporterade i vår senaste historia med cirkulär ekonomi, medan mer än 90% av fluorescerande rörmaterialet återvinns idag i Storbritannien, kommer LED-lamparkonstruktionen att göra det svårt att slå till och med 50%. (Maj / juni utgåva innehåll kommer snart på LED- webbplatsen men abonnenter kan se artikeln i sin helhet i problemet .)

"En av fördelarna med LED-tekniken är att det har blivit en explosion i det material som används, de mönster som används, formerna, storlekarna, allt", säger Harvey. "De möjliggör mycket mer innovation i hur produkten görs. Men den heterogeniteten av produkten kommer till en kostnad när det gäller återvinning. Du har så många fler material där inne. De är sammanbundna, ofta med lim och skum som gör separation av dem genom att använda mekaniska processer mycket svårt. Du har alla typer av material därifrån från plast, glas, keramik, aluminium, koppar. Du har PCB. Det är en komplett blandning. Vi har ett problem som kommer att komma tillbaka och bita oss. "

Nu, för att komma tillbaka till några goda nyheter: Den här pågående utmaningen gick inte obemärkt på Eucolight-konferensen.

"För detta ändamål lärde sig delegaterna om den tekniska sammansättningen och möjligheterna för framtiden för lysdioder och LED-återvinningstekniker," rapporterade Eucolight.

Vi ser fram emot att titta på utvecklingen.

Behöver du veta mer om den cirkulära ekonomin?

Lux- webbplatsen hittar du ytterligare insikter från Nigel Harvey om att omfatta den cirkulära ekonomin .

Lux- applikationsredaktören John Bullock skjuter också lite ljus på konceptet .

Även under de osäkra tider som Brexit ställer har branschorganisationerna blivit framåt i en hållbar servicemodell.

LightingEurope har utforskat fördelarna med den cirkulära ekonomin mer detaljerat.